Luftrenser

Sliter du med støv- og pollenallergi?

Vi håndplukker markedets mest komplette luftrensere som kombinerer stor kapasitet og optimal filtreringsevne, med praktiske funksjoner, lavt støynivå- og strømforbruk. Våre luftrensere fjerner pollen, støv, bakterier, midd og andre skadelige partikler i luften - slik at du får friskere luft hjemme, og et bedre inneklima. Noen modeller eliminerer også lukt og virus i luften.

Velg riktig luftrenser

Vi har samlet en oversikt som forteller deg hva du skal se etter når du skal kjøpe en ny luftrenser - og hvorfor det er så viktig. Dette er egenskaper som vi ser etter når vi er på jakt etter nye produkter som vi ønsker å selge på friskereluft.no. Men først, hvorfor skal du kjøpe en luftrenser?

Hva kjøpe luftrenser?

Typiske symptomer på dårlig inneklima og lav luftkvalitet er tørre slimhinner, irriterte øyne, utslett, tung i hodet, hodepine, tørste- og konsentrasjonsproblemer.

En luftrenser fjerner partikler og urenheter i luften, og har egenskaper som gjør at folk flest får godt utbytte av luftrenseren gjennom hele året. Mange tror luftrensere bare er noe man kjøper på våren- og sommeren i forbindelse med pollen, men visste du at luftkvaliteten ofte er dårligere i vinterhalvåret som følge av fyring, svevestøv og tørr luft.

Den største utfordringen med luftkvaliteten på vinteren er at luften tørkes ut, og selv om en luftrenser kan redusere hvor tørt det blir ved å rense luften, klarer den ikke å tilføre tilstrekkelig med fuktighet. 

Vurder å kjøpe en luftvasker (luftfukter med en enkel luftrenser) fremfor en ren luftrenser hvis du har større problemer med tørr luft på vinteren, enn du har med pollen på sommeren - fordi du får større fleksibilitet hele året.

Kapasitet

Det første du må avklare er hvor kraftig luftrenser du trenger for å rense luften i din bolig. Hvis du ønsker å bruke luftrenseren i stuen på dagtid og på soverommet om natten, må du ta utgangspunkt i det rommet med størst areal. Desto flere ganger en luftrenser kan sirkulere og rense luften i timen, jo mer effektiv er den.

De fleste produsenter oppgir dessverre litt for optimistiske tall for å beskrive hvor kraftig luftrenseren deres er, som gjør det ekstra vanskelig for deg som forbruker å vite hvor effektiv luftrenseren egentlig er. De oppgir ofte et areal basert på at luftrenseren bare sirkulerer luften to ganger i timen, som er for lite for en allergiker.

Som du vil se i beskrivelsen av alle våre luftrensere (med unntak av Natede Smart), har vi regnet ut anbefalt areal basert på hvor store plager du har med allergi. Dette er for å sikre at du får en luftrenser som faktisk utgjør en forskjell. 

For å regne ut hvor kraftig luftrenser du trenger (målt i antall kvadratmeter) kan du bruke følgende utregning: 

Ta viftekapasitet (m3/t) og del det med takhøyden din hjemme (standard: 2,4 meter). Tallet du får må du igjen dele på mellom 3 til 7 ganger avhengig av hvor store plager du har, og tallet du får forteller deg maksimal romstørrelse i kvm. 

Filtrering av luften

Når du vet hvor kraftig luftrenser du trenger i din bolig, må du se på hvor godt du ønsker å filtrere- og rense luften. Dette gjøres på flere måter, men det viktigste (i de fleste tilfeller) er å ha et HEPA filter med høy filtergrad. HEPA filtre vil rense luften for fint støv, allergener, sopp og pollen.

En del luftrensere kommer også med kullfilter som reduserer lukt og farlige gasser på samme måte som kjøkkenviften din gjør. Foran HEPA filteret sitter ofte et forfilter som fanger de store hybelkaninene, og beskytter luftrenseren.

La oss se på noen eksempler av HEPA filtre:

NB: HEPA filter med høyere filtergrad betyr at filteret er tettere, og følgelig krever det kraftigere viftekapasitet (luftstrøm) for at luften skal klare å sirkulere gjennom filteret. Derfor er det vanlig å kombinere en luftrenser som har et HEPA 11 filter med lavere filtergrad, med funksjonen ionisering. Dette gjør at luften blir elektrisk ladet slik at de små partiklene i luften binde seg sammen til større partikler - som igjen fanges av HEPA filteret når de er store nok.

De beste luftrenserne på markedet eliminerer virus og bakterier i luften slik som Covid-19 (kan leve 3 timer i luften), noe flere av våre modeller gjør. Denne funksjonen kalles for PlasmaWave eller aeroHeal avhengig av produsent.

Luftrensere som Arida Clean 600 og Natede Smart har et fotokatalytisk filter og et UV-lys som renser luften ved å bryte ned skadelige kjemikalier og forbindelser (VOC) i luften.

Funksjoner

Den viktigste funksjonen en luftrenser skal ha er en partikkelsensor som måler luftkvaliteten i rommet, og som synliggjør dette i form av en lampe som lyser i ulike farger, eller ved å vise dette i en app på mobilen. 

I kombinasjon med partikkelsensoren har luftrenseren automodus som automatisk regulerer effekten avhengig av hvor ren- eller uren luften er.

Lydnivå

Vi er opptatt av at alle våre luftrensere skal være stillegående slik at de kan plasseres i alle oppholdsrom, inkludert soverommet. Kraftigere luftrensere vil følgelig medføre litt høyere støynivå, men alle våre modeller er å anse som stillegående.