Hva er riktig luftfuktighet?

Det korte svaret er 50% relativ luftfuktighet innendørs

Både vi mennesker- og boligen vi bor i trives best når den relative luftfuktigheten er så nær 50% som mulig. På sommeren kan fuktigheten stige opp mot- og i noen tilfeller godt over 60%, mens på vinteren faller den raskt ned mot 20%. Derfor er det mest vanlig å bruke en luftavfukter på sommeren, og en luftfukter på vinteren - men det er ikke uvanlig at noen opplever for mye fukt selv på vinteren.

Hva er relativ luftfuktighet?

Relativ luftfuktighet (RF) målt i prosent forteller oss hvor mye vann det er i luften i forhold til hvor mye vann som luften kan holde ved en gitt temperatur. 

Eksempel: Ved 20°C kan luften holde 14,5 gram vann for hver kilo luft. Øker fuktigheten over dette kondenseres vannet og følgelig vil det begynne å regne. Så, i tilfeller der luften holder 7 gram vann ved 20°C, vil den relative luftfuktigheten være ca. 50%, som vi ønsker at den skal være.


Normal luftfuktighet inne

Kort forklart så trives både vi mennesker og boligen din best når luftfuktigheten innendørs er mellom 40 til 55%, men det er sjeldent du klarer å hold den relative luftfuktigheten høyere enn 40% i fyringssesongen. På sommeren kan den stige opp til 60%, men over dette må du investere i en luftavfukter. (Naaf)

I varme oppholdsrom (22°C) burde den relative luftfuktigheten være rundt 40%, og i kjøligere rom (18°C) kan den være opp mot 50%. 

På vinteren (fyringssesong)

På vinteren er det ofte svært vanskelig å holde optimal luftfuktighet som følge av oppvarmingen innendørs i kombinasjon med at vi lufter med kald- og tørr luft utenfra. 

Bruk et hygrometer for å måle den relative luftfuktigheten innendørs, og hvis den er for lav kan det være fornuftig å investere i en luftfukter. For å unngå å tilføre for mye fuktighet er det viktig at du kjøper en luftfukter med integrert hygrostat, noe alle våre modeller har.

Når vokser muggsopp?

Luftfuktighet ved 22°C graderMugg kan vokse på flater kaldere enn
30% RF7.1°C
40% RF
11.5°C
50% RF
15.2°C
60% RF
18.2°C
70% RF
20.8°C

Hvis den relative luftfuktigheten blir for høy over tid (fra 60 - 75%) gir det grobunn for muggsopp når den varme luften kommer i kontakt med kjølige overflater og fester seg som kondens til ytterveggen på soverommet, kjellervegger og garasjevegger. 

Hvis temperaturen inne er 22°C og den relative luftfuktigheten i rommet er 50%, vil muggsopp kunne vokse på flater som er kaldere enn 15,2°C. Ved relativ luftfuktighet på 60%, vil det kunne vokse på flater kaldere enn 18,2°C, og følgelig er det viktig å unngå for høy luftfuktighet. 

Husk også at temperaturen på veggen bak møbler, klesskap og senger fort kan være lavere, og på den måten kan muggsopp og råte gro uten at du er klar over det. 


Hvordan måle luftfuktighet inne?

For å måle luftfuktighet inne er det letteste og billigste å bruke et hygrometer, som gjør at du enkelt kan observere hvorvidt luftfuktigheten er god- eller dårlig. Her er noen tegn på enten for høy eller for lav luftfuktighet i hjemmet:

 • Skader på vegger, gulv og møbler
 • Statisk elektrisitet
 • Tørr hud, øyne, hår, halse og hoste
 • Dehydrering og utmattelse
 • Fuktighetsskader på badet

Disse og mange flere symptomer kan forekomme ved dårlig luftfuktighet. Senere i denne artikkelen ser vi nærmere på inneklima og luftveissykdommer. Uansett hvilke av de ovennevnte problemene du opplever, er det viktig å måle luftfuktigheten i hjemmet. 

Gå til innkjøp av et hygrometer og mål temperatur og luftfuktigheten innendørs. Om luftfuktigheten enten er under 30% eller over 60%, bør du sette i gang tiltak for å øke eller senke fuktigheten.


Hvordan øke luftfuktigheten?

I fyringssesongen mot høsten- og på vinteren blir det kaldere, og følgelig fyrer vi med oljeovner, panelovner, varmepumpe eller tilsvarende. Dette fører til at luften tørkes ut og den relative luftfuktigheten faller raskt ned mot 20%, som er alt for lavt og kan medføre unødvendige helseplager.

Før du går til innkjøp av en luftfukter, er det flere tiltak du kan flette inn i hverdagen din for å øke den relative fuktigheten:

 • Åpne baderomsdøren når du dusjer
 • Tørke klesvasken i rommet med tørr luft
 • Kjøp inn planter som trenger vanning
 • Reduser oppvarming fra varmekilder
 • Vask boligens jevnlig


Hvordan senke luftfuktigheten?

Varm luft holder mer fuktighet enn kald luft (årsaken til at det regner på sommeren, og ikke snør), så på sommeren kan den relative luftfuktigheten innendørs bli ukomfortabelt høy, spesielt i boliger med dårlig ventilasjon.

Før du går til innkjøp av en luftavfukter, er det flere tiltak du kan flette inn i hverdagen din for å øke den relative fuktigheten:

Likevel anbefaler vi også følgende tiltak:

 • Lukk døren når du dusjer, og skru på baderomsvifte
 • Skru på vifter ved matlaging
 • Luft jevnlig, gjerne i kombinasjon med gulvvifte
 • Skru av alt av varmekilder
 • Tørk klær i en kondenstrommel med varmepumpe
 • Bruk en kondenstrommel med varmepumpe


Luftfuktighet i kjeller og bad

Kjellere og bad er vanlige syndere når det gjelder luftfuktighet. Kjelleren kan være vanskelig å holde til en god RF på 50 %, og det kan fort oppstå fuktskader her. Derfor er det mange som investerer i en luftavfukter som opererer døgnet rundt i kjelleren. Dette sparer deg for potensielle skader på vegger, gulv og gjenstander i kjelleren.

Badet er naturligvis også et problem for mange i forhold til luftfuktighet. Her vil vann dampe ved dusjing og bading. Ikke alle har vifter på badet, og dersom temperaturen er lav utendørs for eksempel, vil det kondensere mye på vinduer. Det fører til at treet i vinduskarmen blir vått, og det kan raskt bli råte og store problemer.


Temperatur og luftfuktighet

Kjellere og bad er vanlige syndere når det gjelder luftfuktighet. Kjelleren kan være vanskelig å holde til en god RF på 50 %, og det kan fort oppstå fuktskader her. Derfor er det mange som investerer i en luftavfukter som opererer døgnet rundt i kjelleren. Dette sparer deg for potensielle skader på vegger, gulv og gjenstander i kjelleren.

Badet er naturligvis også et problem for mange i forhold til luftfuktighet. Her vil vann dampe ved dusjing og bading. Ikke alle har vifter på badet, og dersom temperaturen er lav utendørs for eksempel, vil det kondensere mye på vinduer. Det fører til at treet i vinduskarmen blir vått, og det kan raskt bli råte og store problemer.


Inneklima og luftveissykdommer

Inneklimaet er viktig for din helse. Her er det spesielt luftveissykdommer det er snakk om. Astma er en relativt vanlig sykdom for folk å ha, og det er viktig å tenke over luftfuktigheten i hjemmet med tanke på helsen din. Hverken for høy eller for lav luftfuktighet er bra dersom du har luftveissykdommer.

Dersom du stadig hoster hjemme, trenger ikke dette være et tegn på at du er syk. Det kan faktisk bare være et tegn på at luftfuktigheten i hjemmet ikke er optimal. Et vanlig symptom på tørr luft i hjemmet er nemlig hosting. Merk derimot at dårlig luftkvalitet over tid kan føre til at du tar til deg luftveissykdommer.

Det er verdt det å investere i en luftfukter for å bedre luftkvaliteten. I kombinasjon med temperatur, er luftfuktigheten det viktigste for å oppnå en god luftkvalitet og et sunt inneklima. Nettopp temperaturen har mer å si for luftfuktigheten enn mange tror.